Pont pe care nu-l știi ! Poți ieși mai devreme la pensie. Care sunt condițiile

Pensia anticipată parțială poate fi acordată celor care au realizat stagiul complet de cotizare și care au îndeplinit anumite condiții de vârstă, după cum scrie în Legea pensiilor.

Cel care se pensionează anticipat în acest fel, odată ce va îndeplini condițiile de la pensionarea pentru limita de vârstă, va trece automat la acest tip de pensie. Iată care sunt condițiile de îndeplinit pentru a obține anul acesta pensia anticipată parțială și ce acte sunt necesare.
În sistemul public de pensii din România se acordă cinci tipuri de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate și cea de urmaș.

Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

Așadar, cel care vrea să beneficieze de acest tip de pensie este supus unei duble condiții: pe de o parte, trebuie să fi realizat stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani, sau chiar să-l fi depășit cu până la opt ani: pe de altă parte, poate cere pensia cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, care este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei.

Notă: La bărbați deja se aplică această vârstă standard, în timp ce pentru femei va fi valabilă, în urma creșterilor eșalonate, din ianuarie 2030. În mod similar, pentru stagiul complet de cotizare trebuie să știm că în cazul femeilor încă se mai fac creșteri eșalonate, urmând să se ajungă la stagiul complet de cotizare de 35 de ani abia în ianuarie 2030.

Este foarte important de știut că, atunci când se solicită acest tip de pensie, la calculul stagiului de cotizare nu se iau în considerare așa-zisele perioade asimilate la care face referire Legea pensiilor: perioadele când s-a acordat pensie de invaliditate ,perioadele de timp în care au urmat cursurile la zi ale învățământului universitar (dacă le-au absolvit cu diplomă), timpul cât au satisfăcut serviciul militar sau au fost elevi ai școlilor militare/de agenți de poliție ori studenți ai unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională.

Modul de calcul al pensiei

“Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, prevede legea în discuție.
În acest sens, actul normativ vine cu un tabel care să reflecte procentul de diminuare, în funcție de perioada de stagiu:

Important! La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere legală, întrucât acordarea acestei pensii presupune oricum ieșirea din activitate mai devreme decât ar trebui.

Odată ce au fost îndeplinite condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării stabilite conform tabelui de mai sus şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.

Practic, cel care solicită pensia anticipată parțială nu trebuie să facă o cerere pentru recalcularea pensiei, întrucât asta se produce din oficiu.

Până la jumătatea lui 2016, cuantumul pensiei anticipate parțiale era stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă ce s-ar fi cuvenit solicitantului, însă prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.

După cum se poate observa, modul de calcul actual este mult mai avantajos decât cel vechi, pentru că acum calculul se face în funcție de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Ca să se revanșeze pentru situația dezavantajoasă din cazul celor ce s-au pensionat anticipat parțial în perioada 2011 – 2016, a intrat în vigoare toamna trecută un act normativ care le permite celor dezavantajați să obțină recalcularea pensiilor. Această recalculare a început deja să se aplice de anul trecut și se face doar la cerere. Detalii despre cine poate beneficia de ea și cum se regăsesc aici.

Actele necesare pentru solicitarea pensiei
Cei care sunt interesați de obținerea pensiei anticipate parțiale și care îndeplinesc condițiile de acordare pot să facă o solicitare în acest sens la casa teritorială de pensii din raza domiciliului propriu. Solicitarea trebuie să fie însoțită, potrivit site-ului CNPP, de următoarele:

cererea pentru înscrierea la pensie anticipată ,carnetul de muncă (original și copie) ,carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie) ,alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată ,actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie) ,livretul militar (original și copie) ,diploma de absolvire a învățământului universitar și adeverința eliberată de instituția de învățământ superior din care să rezulte durata normală, perioada efectuării studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi ,adeverință privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original) ,adeverință privind încadrarea activității în fostele grupe I și/sau II de muncă, în condiții deosebite, speciale și alte condiții de muncă (original) ,procura specială pentru mandatar (original și copie) ,acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990 și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004 ,dovada încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original) ,adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original) alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Pensia anticipată parțială se stabilește prin decizie a casei teritoriale și se acordă de la data înregistrării cererii, potrivit Legii nr. 263/2010. Cererea de pensionare se admite/respinge în cel mult 45 de zile de la depunerea cererii, iar decizia de pensionare se comunică în cinci zile de la emitere.

Cererile de pensionare anticipată pot fi retrase înainte de emiterea deciziei de pensionare, iar deciziile de pensionare deja emise pot fi anulate, la cererea solicitantului, în 30 de zile de la comunicare.

De asemenea, trebuie reținut că deciziile de pensionare pot fi contestate, în 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrală de Contestații, iar apoi în instanță.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *