Batrana îngropată în curtea casei din cauza taxelor cerute de biserică! În ce lume trăim?

Distribuie pe

O bătrână dintr-o localitate din Sălaj a fost îngropată de rude chiar în grădina din spatele casei. Totul, după un scandal cu preotul care ar fi cerut familiei o taxă de o mie de lei pentru un loc în cimitir.
ingropata-in-curtea-casei

Domnica Baciu este din localitatea Gârceiu şi s-a stins din viaţă la vârsta de 93 de ani. Un întreg scandal a izbucnit după moartea bătrânei între familie şi preotul din sat, care a cerut o taxă în valoare de o mie de lei pentru a o putea îngropa pe femeie în cimitir, scrie ROMANIATV.

Rudele femeii spun că taxa era pentru cei care nu-şi achitau contribuţia anuală la biserică. Bătrâna trecuse de câţiva ani la greco-catolici, astfel că, aceasta plătea taxa acolo şi nu la ortodocşi.

„Au mai fost cazuri, în urmă cu mai mulți ani, dar acolo a fost șaradă. Noi n-am vrut să se întâmpla asta. Chiar discutasem cu mama, atunci când s-au întâmplat acele șarade, ce o să facem dacă o să avem și noi astfel de probleme. Și mama mi-a spus să o îngropăm în grădină sau oriunde, că ea oricum o să fie moartă, numai să nu fie scandal și certuri la ea la înmormântare. Și așa a fost: a fost pace, rugăciune și liniște„, spune Marieta Chira, fiica femeii, potrivit voceatransilvaniei.ro.

Preotul Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, susține că taxa nu are legătură cu apartenența la un cult sau altul.

„Este vorba despre o hotărâre a consiliului parohial luată în urmă cu mai mulți ani, înainte ca preotul de acum să fie numit în sat. Prin această hotărâre s-a stabilit ca în cazul persoanelor care nu-și achită contribuția anuală, atunci când au nevoie de loc în cimitir să se perceapă această taxă, destinată administrării cimitirului. Nu este încasată de preot, ci de consiliul parohial, și nu este pentru un serviciu religios, ci este o taxă pentru locul de veci„, precizează preotul.

Familia bătrânei a hotărât ca aceasta să doarmă somnul de veci chiar în propria curte. Aceştia nu şi-au schimbat decizia nici după ce cu doar câteva ore înainte ca bătrâna să fie îngropată, preotul din sat i-a anunţat că o pot inmormânta pe femeie în cimitir fără să mai plătească taxa.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *