Singurul anestezist din Europa de Est care poate să trezească un pacient în timp ce este operat pe

Anca Vişan este singurul anestezist din Europa de Est care poate să trezească un pacient în timp ce este operat pe creier. Procedura este vitală pentru ca bolnavii să nu rămână cu sechele.

A învăţat singură cum să facă asta şi de opt ani poartă conversaţii esenţiale timp de ore întregi cu pacienţi, în timpul celor mai dificile momente din vieţile lor, în timpul celor mai riscante operaţii.

Anestezia și terapia intensivă reprezintă specializarea fără de care nu s-ar putea realiza nicio operație. Despre riscurile pe care le presupune anestezia și în ce constă pregătirea dinaintea intervenției chirurgicale, am vorbit cu doctor Anca Vișan, singurul medic din Europa de Est care poate trezi un pacient în timpul operației.

Este unul dintre oamenii pe care Digi24 îi prezintă în campania „Oameni”
Dr. Anca Vișan: Creierul nu rămâne la fel în timpul operației, spune ea.

CV-UL Dr. Ancăi Vișan este : Absolventă a Facultății de Medicină Generală UMF „Carol Davila” din București,
Medic primar anestezie și terapie intensivă,
Coordonator activitatea de anestezie a BRAIN Institute,
Peste 1000 de operații neurochirurgicale efectuate.

De ce ați ales specializarea ATI și neuro-anestezie?
Dr. Anca Vișan: A fost o întâmplare. Eu aș fi vrut să aleg cardiologie, dar atunci când am dat eu rezidențiatul eram o generație care trebuia să facă anul de stagiu și, în ultimul moment, am fost anunțați că în 3 săptămâni putem participa și la noi la rezidențiat. Bineînțeles că am încercat să mă pregătesc în aceste 3 săptămâni, dar cert e că nu am reușit să prind specializarea cardiologie.

Exact în fața mea s-a terminat ultimul loc și probabil că a fost un semn că trebuia să fac altceva. Am întrebat-o pe nașa mea, medic ginecolog, ce să aleg, deoarece nu îmi doream altceva și ea a spus că cel mai bine pentru mine, așa cum mă cunoaște ea, e să fac anestezie și terapie intensivă. Nu regret și cred că dacă ar fi trebuit să aleg a doua oară, aș alege strict acest domeniu. Și neuro-anestezia a fost o întâmplare.

În perioada rezidențiatului nu am făcut deloc neuro-anestezie, dar după specializare m-am angajat într-un spital privat și chiar în prima lună m-am întâlnit cu doctorul Stoica (n.r. dr. Sergiu Stoica, fondator BRAIN Institute), care era venit din străinătate și nu avea anestezist. Ne-am hotărât să lucrăm împreună, deși eu nu știam despre ce este vorba. Am început să citesc, să merg la congrese, să mă instruiesc singură, să văd cum se procedează în afară și a început să-mi placă foarte mult.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *