Moşii De Vară 2024. Ce Tradiții Se Respectă În Sâmbăta Morților

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților, așa cum e cunoscută în popor, este o zi semnificativă pentru credincioși, în care aceștia se roagă pentru cei adormiți și împart diverse alimente în memoria sufletelor lor.

Moșii de vară din 2024, cunoscută și sub numele de Sâmbăta Morților, este ziua în care credincioșii se adună la biserică pentru a împărți diverse alimente în memoria celor adormiți. În biserici, preoții se roagă împreună cu rudele celor adormiți, care aduc bucate pentru a fi sfințite în memoria acestora.

Conform calendarului ortodox, există trei sâmbete dedicate comemorării celor decedați sau, așa cum sunt cunoscute popular, „ale moșilor”. În aceste zile, în comunitățile tradiționale, pe lângă pachetele aduse pentru cei dragi dispăruți, se respectă diverse obiceiuri și tradiții.

Când sunt Moşii de vară în 2024

În fiecare an, Sâmbăta Morților este sărbătorită cu o zi înainte de Rusalii, când Biserica marchează Pogorârea Duhului Sfânt. În 2024, Duminica Rusaliilor va fi pe 23 iunie, astfel că Moșii de vară vor cădea pe 22 iunie în acest an.

Moșii de vară reprezintă un moment important în cultura românească, în care se subliniază legătura strânsă cu tradițiile și valorile transmise de generațiile anterioare. Este o sărbătoare care aduce împreună familia, promovează coeziunea socială și perpetuează respectul pentru strămoși.

În dimineața zilei, pachetele aduse la biserică ar trebui să conțină o lumânare și un prosop, precum și un pomenic cu numele celor adormiți. Acestea sunt oferite preotului înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, alături de cărbuni, tămâie și un colac.

De asemenea, în ziua de Moșii de vară 2024, rudele aprind lumânări la mormintele celor adormiți.

În timpul Rusaliilor, se dăruiesc ca pomeni vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), decorate cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene, „Moșii de vară” încep încă de dimineața sâmbetei de Rusalii, când pomenile menționate anterior sunt trimise la casele vecinilor. Cu toate acestea, ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp, iar lumânările ard pe toată durata ceremonialului de comemorare. Reconcilierea sufletelor celor decedați și întoarcerea lor fără incidente în morminte depind de generozitatea ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului.

În această zi, familiile își amintesc și își onorează strămoșii trecuți în lumea cealaltă. Oamenii vizitează mormintele rudelor decedate și le aduc flori, lumânări, hrană și alte ofrande. Aceasta este o modalitate de a păstra vie memoria celor dragi și de a le arăta respectul și afecțiunea. De asemenea, în această zi, se obișnuiește și să se pună masa în curte sau în grădină, pentru a-i primi pe oaspeți și a le oferi mâncare și băutură. Se pregătesc bucate tradiționale specifice, cum ar fi cozonacul, pasca, ouăle roșii și alte mâncăruri de sezon. Este un prilej de întâlnire a familiei extinse și de petrecere a timpului împreună.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *