De ce mănâncă iarbă câinele şi pisica? Școala iubitorilor de animale

Mulţi dintre stăpânii de animale de companie, în special câini şi pisici, remarcă obiceiul acestora de a rupe şi a mânca fire de iarbă, fie de afară, fie din interiorul casei, din ghivece cu plante obţinute în acest sens sau cu plante ornamentale. Este sau nu benefic acest comportament? Ce înseamnă el şi cum ne dezvăţăm animalul să mai mănânce iarbă? 

Comportamentul instinctual este unul dintre motivele pentru care câinii mănâncă iarbă. În trecut, lupii și alte canide sălbatice consumau iarbă pentru a obține nutrienți suplimentari și pentru un aport adecvat de fibre. În prezent, câinii domestici încă mai păstrează acest comportament.

Uneori, câinii şi pisicile mănâncă iarbă pentru a încerca să își remedieze problemele digestive, cum ar fi indigestia sau constipația. Iarba poate acționa ca un laxativ natural, ajutându-i să elimine mai ușor materiile nedigerate din tractul lor gastrointestinal.

Consumul de iarbă este asociat, uneori, cu voma, dar specialiștii nu au putut determina, deocamdată, dacă voma apare ca o consecință a iritației gastrice produse de iarba ingerată sau dacă patrupedul consumă iarba special ca să își declanșeze voma.

Puţină mâncare imediat după trezire

Medicii recomandă o porție mică de mâncare dimineața imediat ce câinele și pisica s-au trezit. În felul acesta bila nu va mai irita mucoasa gastrică pentru că în stomac este deja mâncare și disconfortul este eliminat.

Animalele de companie consumă iarbă și atunci când au o dietă deficitară, adică nu au suficiente vitamine, minerale sau nutrienți în organism. Mâncatul acestor buruieni ajută foarte mult la digestie și la defecare.

Iarba poate fi o sursă de nutrienți pentru câini, datorită conținutului de fibre, vitamine și minerale. Dacă dieta câinelui nu este echilibrată, aceștia pot mânca iarbă pentru a-și satisface nevoile nutriționale.

Fibrele sunt importante pentru sănătatea sistemului digestiv al câinilor și pot ajuta la prevenirea constipației. Consumul de iarbă poate fi benefic în reglarea tranzitului intestinal și menținerea sănătății sistemului digestiv.

Pentru a asigura un mediu sigur pentru câine în grădină sau în timpul plimbărilor, este recomandat să identificăm și să evităm plantele periculoase. De asemenea, ingestia de iarbă poate duce la iritații ale tractului digestiv sau la probleme dentare.

Curiozitatea poate fi nocivă

Un alt motiv pentru care câinii mănâncă iarbă este plictiseala sau curiozitatea. Câinilor, dar şi pisicilor le place să exploreze mediul înconjurător și să mestece diferite obiecte, iar ierburile pot fi o sursă de distracție și de stimulare a simțurilor olfactive și gustative. Totuși, acest comportament poate fi periculos, deoarece unele plante pot fi toxice pentru câini.

Este important să se facă diferența între mâncatul ocazional de iarbă și pica – comportamentul compulsiv de a consuma substanțe nealimentare. 

Dacă câinele tău mănâncă iarbă frecvent și prezintă simptome precum vărsături frecvente, diaree, pierderea apetitului sau letargie, este important să consulți un medic veterinar pentru evaluare și tratament. Aceste simptome pot indica probleme digestive sau alte probleme de sănătate.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *