Rețeta pentru socată

Ingrediente necesare

– 12-14 flori de soc proaspete
– 4 lămâi
– 10 litri de apă
– 1 kilogram de zahăr (sau miere dacă vrei să fie mai sănătoasă)
– 10 boabe de orez sau 5 grame de drojdie

Cum se prepară

Spală bine florile de soc pentru a elimina impuritățile și lasă-le să se usuce. Stoarce sucul din lămâi și taie-le în felii sau bucăți.

Așază florile de soc într-un borcan mare și curat de 10 litri. Adaugă apa și bucățile de lămâie în borcan. Dacă vrei un gust mai puțin amar, folosește doar pulpa lămâii și o mică parte din coajă.

În borcanul cu flori și lămâie, adaugă zahărul (mierea) și amestecă bine până se dizolvă complet.

Ce trebuie să faci ca să nu fermenteze mai mult decât trebuie

A doua zi, adaugă orezul sau drojdia în amestec și amestecă bine. Aceste ingrediente vor ajuta la fermentația controlată a socatei. Lasă amestecul la fermentat pentru cel puțin 3 zile într-un loc răcoros, dar nu etanșa borcanul complet. Fermentația va avea loc, dar nu va fi excesivă.

După 3 zile, când lichidul a căpătat o culoare gălbuie și un gust plăcut, strecoară socata printr-o sită fină pentru a înlătura florile și bucațile de lămâie. Depozitează socata în sticle sau recipiente închise și păstrează-le la frigider sau într-un loc răcoros pentru a o menține proaspătă.

Sfaturi utile

– Fermentația este un proces natural și important în prepararea socatei, dar este esențial să controlezi durata și condițiile acesteia. Un timp prea lung de fermentare poate duce la un conținut crescut de alcool sau la un gust prea acru.

– Asigură-te că borcanul cu socată fermentată este păstrat într-un loc răcoros și întunecat pentru a controla procesul de fermentare.

– După ce socata este gata, păstreaz-o în frigider sau într-un loc răcoros pentru a încetini procesul de fermentare și a menține prospetimea băuturii.

Cu aceste sfaturi și rețetă, vei reuși să prepari o socată delicioasă și răcoritoare, fără să te confrunți cu problemele unei fermentații excesive. Bucură-te de beneficiile miraculoase ale socatei și savurează această băutură tradițională cu încredere!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *