Premierul Ciolacu Propune Un Mecanism De Impozitare A Pensiilor Bazat Pe Puterea De Cumpărare

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat miercuri dorința de a crea un mecanism de impozitare a pensiilor similar cu cel aplicat în cazul salariului minim, bazat pe datele furnizate de Institutul de Statistică, în funcție de puterea de cumpărare. În discuțiile legate de modificarea plafonului de impozitare a pensiilor, de la 2.000 la 3.000 de lei, Ciolacu a subliniat necesitatea unui sistem predictibil și sustenabil, care să nu fie influențat de interese politice sau subiective.

Ciolacu a menționat că, în momentul stabilirii plafonului actual de 2.000 de lei, erau luate în considerare diferiți factori economici, precum puterea de cumpărare, inflația și creșterile de prețuri. Premierul a accentuat necesitatea ca acest mecanism să funcționeze independent, fără intervenția politică, similar cu salariul minim. În astfel de decizii, consideră Ciolacu, nu ar trebui să intervină Guvernul, în colaborare cu patronatele și sindicatele.

Marcel Ciolacu a anunțat luni că, începând cu 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica și plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei. În dialogul avut la Realitatea Plus, premierul a subliniat necesitatea unei corecții la plafonul actual, în contextul în care nivelul de trai a crescut, iar indexările s-au modificat.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. Astfel, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. Premierul a reiterat importanța creării unui mecanism previzibil și sustenabil, care să nu fie subiectul deciziilor arbitrare sau influențelor politice.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *