CUM ȘI-AU PETRECUT SOȚII CEAUȘESCU ULTIMUL CONCEDIU LA MARE:„AU PLECAT CU O ARMATĂ DE ANGAJAȚI DUPĂ EI”. CE PLANIFICAU ZILNIC ÎN NEPTUN

Pentru Elena și Nicolae Ceaușescu, ziua de 15 iulie nu părea să difere prea mult de celelalte. După o dimineață petrecută conform programului obișnuit, în jurul orei 17:00, cuplul prezidențial se pregătea să plece spre Litoral, către casa lor de vacanță din Neptun. Însoțiți de o întreagă echipă formată din șoferi, bucătari și garda personală, cei doi se pregăteau să-și petreacă vara alături de Marea Neagră, ca în fiecare an.

Conform relatărilor din volumul “Tiranul”, parte a trilogiei “Viața lui Ceaușescu”, editată de un colectiv de istorici sub conducerea lui Lavinia Betea și publicată de Editura Cetatea de Scaun, soții Ceaușescu nu mai făceau plajă de mai mulți ani. În schimb, ei se bucurau de băi de nămol, iar vârsta începea să se facă simțită asupra lor, Nicolae având 71 de ani și jumătate, iar Elena 73 și jumătate. Starea lor de spirit nu mai era la fel de energică ca în tinerețe, iar activitățile lor de odinioară, precum recitarea poeziilor sau petrecerile copioase, fuseseră înlocuite de o rutină mai puțin spectaculoasă.

În zilele lor de concediu, Nicolae Ceaușescu nu-și schimba deloc rutina. La ora 8:00 fix, el ieșea din casă și se îndrepta către malul mării. Rareori se oprea pentru a se bucura de briză sau de plajă, preferând să se retragă în biroul său din “Ciupercă”, reședința estivală oficială, pentru a se ocupa de afacerile de stat. După-amiaza era dedicată întâlnirilor cu miniștrii și cu alți membri importanți ai partidului, pentru a discuta despre problemele țării.

Anul 1989 nu fusese unul ușor pentru Ceaușești. Simțeau amenințarea provenită dinspre Moscova, unde Mihail Gorbaciov promova reforme care puneau în pericol stabilitatea regimurilor comuniste din Europa de Est. În plus, se apropia momentul celui de-al XIV-lea Congres al partidului, iar zvonurile despre o posibilă schimbare la vârful partidului se răspândeau tot mai mult. Cu toate acestea, Ceaușeștii își păstrau aparențele și încercau să se bucure de timpul petrecut în vacanță, chiar dacă umbra incertitudinii plana asupra lor.

Ultimul concediu petrecut de Nicolae și Elena Ceaușescu în străinătate fusese în vara anului 1976, înainte de cutremurul devastator din 1977. Această călătorie a fost una de neuitat pentru cei doi, care au vizitat diverse destinații turistice în Moldova, Delta Dunării și până în Crimeea. Fotografiile din acea perioadă îi arată pe cei doi lideri politici plimbându-se pe plajă, jucându-se în apă sau relaxându-se la soare, o imagine care părea departe de atmosfera tensionată din vara anului 1989.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *