Pe măsură ce boala se dezvoltă, pot apărea manifestări discrete

 Te simți suspicios în legătură cu felul în care se comportă corpul tău? Inițiativa americană Stand Up to Cancer a clasificat simptomele tumorilor periculoase. Aceste simptome nu înseamnă neapărat că ai cancer, dar merită atenție. Dacă observi unul dintre ele, ar putea fi prea târziu să-l ignori.

1. Dureri abdominale

Durerea persistentă, crampele, greața, balonarea, alternanța între diaree și constipație pot fi semne de alarmă. Aceste simptome pot indica cancere ale esofagului, pancreasului, ficatului sau colonului, dar și multe alte afecțiuni necanceroase. Totuși, trebuie să fii atent, pentru că și ulcerele stomacale te apropie de riscul de cancer.

2. Mâncărime

Poate părea surprinzător, dar mâncărimea poate fi un semn precoce de cancer. Dacă nu ești alergic la nimic, nu ai antecedente de eczeme atopice și nu există o cauză vizibilă pe piele, aceasta poate fi un semnal de alarmă pentru cancere precum cel pancreatic sau leucemia.

3. Sânge în scaun

În combinație cu constipația, senzația de stomac greu și problemele digestive, sângele în scaun poate indica hemoroizi. Totuși, acest simptom poate fi și un semn al cancerului de rect sau colon. Este important să fii atent, chiar dacă ai doar treizeci sau patruzeci de ani, deoarece bolile digestive afectează tot mai mulți tineri.

4. Tuse cronică

O tuse care durează mai mult de trei săptămâni și nu are o cauză evidentă poate fi un simptom al alergiilor, astmului sau bolilor pulmonare. Dacă tusești sânge sau ai dureri, este posibil să fi trecut cu vederea un cancer.

5. Vânătăi

Dacă ai vânătăi pe cot sau genunchi și nu îți amintești să te fi lovit, sau dacă apar în locuri neobișnuite precum palmele sau tălpile, acestea pot fi semne ale coagulării crescute a sângelui, asociată cu leucemia. Consultă un medic pentru a fi sigur.

6. Modificări în piept și axile

Durerile la nivelul sânilor sunt comune la începutul sarcinii, alăptării și menstruației. Umflăturile dureroase pot fi ganglioni limfatici sau chisturi. Dacă umflăturile nu dispar după câteva zile sau săptămâni, consultă un medic, mai ales dacă sânul își schimbă forma, sfârcul cade sau pielea devine roșie sau roz în jurul nodulului.

7. Sângerări neobișnuite

Dacă menstruația ta variază în intensitate, sângerarea crește sau apare după menopauză și este însoțită de durere, acestea pot fi simptome ale cancerului uterin, cervical sau ovarian. Alte variabile hormonale pot influența sângerarea, dar este important să te monitorizezi și să consulți un ginecolog.

8. Pierderea semnificativă în greutate

Dacă ai pierdut brusc în greutate fără un motiv clar, aceasta poate fi un semnal de alarmă. Dacă scăderea în greutate nu este datorată unui nou stil de viață și disciplinei, ci este însoțită de anorexie, greață și diaree frecventă, poate fi un simptom general al cancerului. Consultă un medic cât mai curând posibil.

Aceste simptome nu înseamnă neapărat că ai cancer, dar merită să fii atent și să consulți un medic pentru a exclude orice posibilitate gravă.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *