Maine e SĂRBĂTOARE MARE! Uite ce tradiții si obiceiuri trebuie sa respecți, dacă vrei sa-ti fie bine!

Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici se ține pe 9 martie. Și nu e o zi ca oricare. Pomenirea celor 40 de sfinți din Sevasta e prilej de petrecanie. Și a dat naştere multor obiceiuri frumoase. Bărbaţii sunt în centrul atenţiei, căci e ziua lor şi au “dezlegare” pentru o chefuială pe cinste.

Aşa cum 8 martie este aniversată ca Ziua Femeii, data de 9 martie a intrat în tradiţia românească drept ziua bărbaţilor. Pe lângă multe alte ritualuri specific masculine, ce trebuie respectate în această zi, e neapărat necesar ca acum să se închine 40 de pahare. Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici impune asta.

De altfel, se spune că aceasta ar fi una dintre ofrandele aduse pentru a căpăta bunăvoinţa celor 40 de sfinţi ucişi la Sevasta. Alături de 40 de colaci copţi în cuptor, numiţi simbolic, în funcţie de zonele geografice, mucenici, măcinici, sfinţişori, bradoşi sau boboneţi, modelaţi în forma cifrei 8. Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici e prilej de distracție, deși e o zi tristă, de post.

Tradiţii de „Măcinici”
În primul rând, răsfățul culinar joacă rolul principal în această sărbătoare. Savoarea bucatelor trebuie udată din belșug cu cele 40 de pahare obligatorii. Însă există și alte tradiții specific. Sfinţii mucenici se mai numesc şi Moşi, căci vin imediat după cunoscutele Babe rele, care nu lasă primăvara să-şi intre în drepturi. Moşii sunt buni, dezgheaţă pământul, alungă gerul şi fac să crească iarba verde. În unele părţi ale Moldovei şi ale Munteniei, există obiceiul ca oamenii şi mai ales copiii să bată cu botele sau cu maiul în pământ, ca să intre gerul şi să iasă caldura.

În Bucovina, oamenii bat câte o mătanie pentru fiecare sfânt ucis la Sevasta, pentru a dobândi mulţi ani sănătoşi. Tot în acestă zonă a ţării bărbaţii obişnuiesc să meargă pe 9 martie la pescuit. Cel ce va prinde 40 de peşti şi va reuşi să înghită unul viu, va avea noroc tot anul. De aceea se spune că e bine să se şi mănânce 40 de peştişori fierţi sau copţi pe jar. Tot acum se arde gunoiul din curte, iar tinerii sar peste foc pentru a avea parte de sănătate. În acelaşi timp se afumă şi gospodăria, cu o cârpă arsă, pentru a fi ferită de rele. 9 martie este cea mai bună zi pentru a începe aratul.

Legenda despre sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici

Povestea lor se petrece în secolul al IV-lea, când creştinii erau pedepsiţi pentru credinţa lor. Se spune că în cetatea Sevasta era pe atunci un voievod pe nume Agricolae, un mare duşman al celor ce credeau în Hristos.Cum toţi ostaşii erau datori să aducă jertfe zeilor, Agricolae a aflat cu mânie că 40 dintre soldaţii lui, în frunte cu vitejii greu încercaţi de războaie Chiron, Candid şi Domos, sunt creştini şi nu vor să se supună poruncii lui.

Drept pedeapsă, cei 40 de ostaşi au fost întemniţaţi. După 7 zile, s-a poruncit ca mucenicii să fie loviţi cu pietre în văzul tuturor. Însă atunci puterea divină a făcut ca pietrele să greşească ţinta şi să se întoarcă asupra celor care le aruncau. Până şi Agricolae însuşi a fost lovit în plină faţă de una dintre pietre. Furios, tiranul a hotărât ca toţi cei 40 de răzvrătiţi să fie aruncaţi într-un iezer din apropierea cetăţii, a cărui apă era foarte rece din cauza gerului cumplit. Spre mirarea tuturor, a doua zi oamenii aruncaţi în apă încă mai trăiau.

Plin de ură, Agricolae a poruncit ca soldaţii să fie ucişi în chinuri groaznice, apoi arşi, iar rămăşiţele să le fie aruncate într-un râu. După 3 zile de la omorârea lor, episcopul Petru a găsit osemintele, luminând în înturenicul nopţii, pe malul râului. Moaştele s-au păstrat până azi, părticele din ele găsindu-se în multe locuri ale lumii şi chiar în România.

De „Măcenici” încep să se întoarcă berzele din ţările calde, la cuiburile părăsite în toamnă.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *