Conservarea verdețurilor proaspete pentru iarnă este o modalitate excelentă de a te bucura de gustul lor bogat și de beneficiile lor nutritive pe tot parcursul anului

 Iată trei metode simple și eficiente pentru a păstra verdețurile proaspete:

1. Congelarea

Congelarea este una dintre cele mai populare metode de conservare a verdețurilor, deoarece păstrează aproape toate vitaminele și mineralele.

Cum se face:

 1. Spălare și uscare: Spală bine verdețurile (pătrunjel, mărar, busuioc, mentă, etc.) pentru a elimina orice impurități. Usucă-le bine cu ajutorul unui prosop de hârtie sau lasă-le să se usuce la aer.
 2. Tocare: Toacă verdețurile mărunt sau lasă-le întregi, în funcție de preferințele tale.
 3. Ambalare: Pune verdețurile tocate sau întregi în pungi resigilabile sau în recipiente de plastic. Scoate cât mai mult aer din pungi pentru a preveni formarea cristalelor de gheață.
 4. Etichetare: Etichetează pungile sau recipientele cu numele verdețurilor și data congelării.

2. Uscarea

Uscarea este o metodă tradițională care păstrează aroma intensă a verdețurilor și nu necesită spațiu de depozitare în congelator.

Cum se face:

 1. Spălare și uscare: Spală verdețurile și usucă-le bine cu ajutorul unui prosop de hârtie.
 2. Uscare la aer: Leagă verdețurile în buchețele mici și atârnă-le într-un loc întunecos și bine ventilat. Lasă-le să se usuce timp de 1-2 săptămâni.
 3. Uscare în cuptor: Întinde verdețurile pe o tavă și usucă-le în cuptor la temperatura cea mai mică posibilă (de obicei 50°C) timp de câteva ore, până devin complet uscate.
 4. Depozitare: După ce s-au uscat complet, depozitează verdețurile într-un borcan de sticlă cu capac etanș, ferit de lumină și umezeală.

3. Conservarea în ulei

Aceasta metodă nu numai că păstrează verdețurile, dar și le infuzează cu aromă.

Cum se face:

 1. Spălare și uscare: Spală verdețurile și usucă-le bine.
 2. Tocare: Toacă verdețurile mărunt.
 3. Amestecare: Pune verdețurile tocate într-un borcan de sticlă și acoperă-le complet cu ulei de măsline. Asigură-te că verdețurile sunt complet acoperite pentru a preveni contactul cu aerul.
 4. Depozitare: Închide borcanul ermetic și păstrează-l în frigider. Verdețurile astfel conservate se pot păstra câteva luni bune.

Concluzie

Indiferent de metoda aleasă, conservarea verdețurilor pentru iarnă este simplă și eficientă. Fie că optezi pentru congelare, uscare sau conservare în ulei, te vei putea bucura de gustul și aroma verdețurilor proaspete pe tot parcursul anului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *