Recent, pe internet au început să circule fotografii de pe litoralul românesc din perioada comunistă, atrăgând atenția asupra unui detaliu curios:

În acea epocă, majoritatea oamenilor erau normoponderali, cu un număr foarte mic de persoane obeze. Dr. Adrian Copcea, specialist în diabetologie și nutriție, oferă câteva explicații pentru acest fenomen pe portalul monitorulcj.ro.

Dr. Copcea subliniază că absența alimentelor fast food din acele timpuri este un factor, dar nu cel principal. El indică excesele alimentare moderne ca fiind o cauză principală a creșterii cazurilor de obezitate. De asemenea, alimentele de atunci nu erau procesate intens, iar oamenii preferau să mănânce preparatele gătite acasă, practicând și mai multă activitate fizică decât în prezent.

Reflectând asupra perioadei, dr. Copcea rememorează cozi la alimente de bază și o dietă mai sănătoasă, bazată pe consumul redus și pe calitatea superioară a fructelor și legumelor. În acele vremuri, adaugă el, oamenii consumau mai puțin, erau mai puțin stresați și petreceau mai mult timp în aer liber, ceea ce contribuia la un stil de viață mai sănătos. În plus, interacțiunile sociale frecvente au fost asociate cu longevitatea în numeroase studii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *