Bătrâna care trăieşte singură într-un sat dispărut, înghiţit de pădure. „Am avut două căţele, dar mi le-au mâncat lupii“

Are 81 de ani şi locuieşte în sălbăticie. Gospodăria Mariei Zăican este înconjurată de pădurea care a înghiţit cătunul Comarnici, depopulat în urmă cu peste două decenii.

De doi ani nu a mai mers în cel mai apropiat sat, care se află la doi kilometri distanţă. De o săptămână nu a mai văzut om la faţă şi mai des este vizitată de sălbăticiuni.

Comuna Colţi din judeţul Buzău a rămas fără cătunul Comarnici în urmă cu aproape 30 de ani. În satul dispărut se încăpăţânează să mai locuiască în continuare o persoană.

Este vorba despre bătrâna Maria Zăican, o femeie de 81 de ani care stă singură într-o căsuţă, înconjurată de codri.
Nu există gard între ograda sa şi sălbăticia munţilor, astfel că pustnica stă mereu cu teama că i-ar putea ieşi în cale vreun urs sau lupi.

Pentru a ajunge la gospodăria femeii, avem doi kilometri de mers pe jos de la asfalt, prin pădure, pe o cărare pe care circulau cândva sătenii din Comarnici, cu căruţele.

Printre copaci zărim case părăsite demult, câteva rămăşiţe din vechiul cătun, pe care natura le-a conservat.

Lătratul câinilor ne oferă nouă indiciul că ne apropiem de casa bătrânei, iar acesteia îi dă de veste că are parte de o vizită.
Se linişteşte atunci când constată că îi vin oameni pe bătătură şi nu lighioane din pădure.

Ne întâmpină bucuroasă şi ne cere scuze pentru deranjul din cele două încăperi ale căsuţei în care îşi duce singurătatea.

”Am auzit lătratul câinilor şi am ieşit repede. Am avut două căţele, dar mi le-au mâncat lupii. Eu de o săptămână nu am mai văzut pe nimeni.
Din când în când vin la mine fiica, ginerele, nepoţii, nişte domni de la Primărie, pentru pensie sau câte ceva de la magazin, dar eu mai mult stau singură”, ne spune femeia.

O surprindem în timp ce îşi pregăteşte masa de prânz, mămăliguţă cu mâncărică de cartofi.

Are o poftă de viaţă ieşită din comun, în ciuda vârstei şi a necazurilor din viaţă.

A pierdut un băiat, de 40 de ani, la scurt timp după ce acesta îşi întemeiase o familie. I-a murit apoi bărbatul, cu 12 ani în urmă, iar acesta a fost momentul când a părăsit pentru prima oară cătunul în care se stabilise, prin căsătorie.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *