Olivia de Havilland , ultima supraviețuitoare din filmul „Pe aripile vântului” are acum 102 de ani şi este mai frumoasă ca niciodată
Născută la Tokyo din părinţi britanici, Olivia de Havilland s-a mutat în copilărie în California, unde a avut un debut de poveste la Hollywood. Mama ei, care fusese actriţă înainte de a se căsători, i-a predat Oliviei şi surorilor sale lecţii de actorie, muzică şi dans.
A fost momentul când pasiunea Oliviei pentru actorie a început să prindă formă, urmând o carieră de succes şi un total de peste 40 de filme. Unul dintre ele a fost filmul de referinţă al cinematografiei mondiale „Pe aripile vântului”, unde a interpretat rolul lui Melanie Hamilton
Chiar şi aceia dintre noi care nu erau născuţi în 1939, cu siguranţă au auzit de filmul „Pe aripile vântului”. Aflat în topul celor mai romantice filme realizate vreodată, producţia cinematografică a fost recompensată cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări din acea vreme.
Actriţa principală, Vivien Leigh, a fost aleasă din peste 1400 de femei pentru rolul Scarlett O’Hara, iar filmul a fost amânat timp de doi ani, astfel încât producătorii să se asigure că rolul masculin Rhett Butler va fi jucat de nimeni altul decât Clark Gable.
Olivia de Havilland a fost nominalizata la premiile Oscar pentru interpretarea bunei şi curajoasei Melanie Hamilton Wilkes (cumnata lui Scarlet O’Hara). Deşi personajul ei moare la sfârşitul filmului, Olivia continuă să trăiască. Pe măsură ce filmul se apropie de cea de-a 80-a aniversare, Olivia va sărbători venerabila vârsta de 103 ani.
Acţiunea filmului „Pe aripile vântului” se petrece pe o plantaţie din sudul Statelor Unite, în timpul Războiului civil, unde Olivia a jucat rolul unei femei plină de bunătate şi de eleganţă morală într-o lume egoistă şi lacomă, un caracter în antiteză cu cel al lui Scarlett.
După apariţia din acest film, Olivia a jucat în peste 50 de producţii cinematografice şi a primit numeroase premii pentru rolurile sale.
„Cel mai frumos dintre cadourile aniversare”
Înaintea celei de-a 101-a aniversări, pe 1 iulie 2017, câştigătoarea a două premii Oscar, retrasă din lumina reflectoarelor în urmă cu trei decenii, a devenit cea mai vârstnică persoană decorată cu titlul de onoare „Dame Commander of the order of the British Empire”, când a participat la ziua de naştere a reginei Elisabeta a II-a.
Fiind cea mai vârstnică persoană care a primit vreodată acest titlu, ea a declarat într-un interviu acordat revistei People că s-a simţit „extrem de mândră”.
”Să primesc această onoare, acum în pragul celor 101 ani, este cel mai frumos cadou aniversar”, a spus Olivia la momentul respectiv.
Olivia a rememorat ajutorul pe care i l-a oferit lui Clark Gable în timpul unei scene dificile din „Pe aripile vântului”, când acesta a aflat că va trebui să plângă.
„Vă vine să credeţi că Clark a fost cât pe ce să renunţe la rol?”, a povestit Olivia într-un articol din The Vintage News.
„Una dintre cele mai memorabile scene”
„Totul a fost legat de o anume scenă. Îmi amintesc vorbind cu Clark despre scena când trebuia să plângă după moartea fiicei sale din film. Era îngrijorat: nu mai vărsase niciodată lacrimi într-un film. Considera că a plânge nu e bărbătesc.”
“Atunci i-am spus: ‘Lacrimile denotă puterea personajului, nu slăbiciunea. Plânsul te face puternic uman.’ El a fost de acord, a repetat-o şi s-a dovedit a fi una dintre cele mai memorabile scene din film.”
Actriţa a declarat în revista Vanity Fair că longevitatea ei se datorează celor trei „L” din viaţa sa: „love” (iubire), „laughter” (râsete) şi „light” (lumină). „Savurez, fără îndoială, ideea de a fi trăit un secol. Îţi poţi imagina asta? Ce realizare!”, a exclamat actriţa în publicaţia menţionată.
Cât despre starea ei de sănătate, starul din „Pe aripile vântului” se simte extraordinar. Chiar şi frumuseţea ei a rămas neîntinată de trecerea timpului…