Bunatati pentru masa de Crăciun. Rețeta secretă de cozonac a lui chef Catalin Scarlatescu

Nelipsit de pe mesele de Sărbătoare ale românilor, cozonacul nu este, totuși, cel mai simplu desert de preparat.

Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit.

Rețeta este una specială, dar care păstrează gustul autentic românesc. Iese un cozonac pufos și delicios care va avea un succes extraordinar pe masa de Sărbători.

INGREDIENTE

1 kg făină ,250 gr zahăr ,450 gr lapte ,5 ouă, 60 gr drojdie ,300 gr unt belgian , 500 gr nucă ,200 gr rahat ,150 gr ciocolată belgiană ,30 gr portocală confiată ,30 gr coajă de lămâie

MOD DE PREPARARE

1. Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.

2. Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă.

3. Gălbenușurile se freaca cu sarea.

4. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.

5. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

6. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.

7. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ doua ore.

8. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Poate incerci si COZONAC FIN CU CACAO

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 30 min

Timp de gatire: 40 min

Gata in: 1 ore, 10 min

INGREDIENTE

250 g făină ,10 g drojdie ,50 g margarină

20 g zahăr ,150 ml lapte ,15 g cacao ,un praf de sare

Pentru uns tava ai nevoie de

o nucă de margarină

MOD DE PREPARARE

Dacă preferi ca umplutura să fie cât mai fină, atunci îţi propun o reţetă bună pentru cozonac fin cu cacao!

1. Se încalzeste laptele si se dizolva drojdia amestecând-o cu furculiţa pâna face basici. Se amesteca faina, sarea si zaharul. Apoi se adauga drojdia, se amesteca si se adauga margarina topită.

2. Se amesteca si se framânta aluatul timp de 10 minute. Se acopera cu un servet si se lasa la crescut timp de o ora. Se întinde aluatul într-un dreptunghi, se presara cacaua si se ruleaza. Se asaza într-o tava unsa cu margarină, se acopera si se lasa la crescut înca o ora si 30 de minute.

3. Se coace apoi timp de 30-40 de minute.
Iar sfârșitul rămâne ca dumneavoastră sa-l savurați din plin alături de cei dragi vouă !

Gânduri bune vă dorim !

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *