BĂTAIE DE JOC pentru români în Parlament: Se desființează doar 4% din pensiile speciale, 96% rămân în vigoare

Un deputat a citit marti, in plen, la dezbaterea finala privind eliminarea pensiilor speciale, o statistica din care reiese ca legea care a provocat dezbateri aprinse intre toate partidele nu rezolva de fapt decat situatia a 4% din pensiile speciale care se acorda in Romania. De luni de zile partidele se acuza reciproc pe aceasta tema de ipocrizie si dezinformare.

Deputatul UDMR Szabo Odon a spus ca pensiile speciale totalizeaza 8,72 miliarde de lei. Din acești bani, diplomatii beneficiaza de 0,06% din acea suma, parlamentarii – 0,04%, magistratii – 0,85%. Principalele categorii de pensii speciale sunt platite celor din sistemul de aparare si siguranta nationala (MAI, MAPN, servicii secrete), pensii speciale la care nu se umbla prin legea aflata la vot final.

„Practic prin aceasta propunere in momentul de fata, pe care o aveam si care nu merge pe principiul propus de noi, ori eliminam toate pensiile speciale si trecem pensiile ocupationale pe contributivitate si le recalculam, bugetul afectat e sub 4%. 96% din pensiile speciale raman in vigoare”, a zis deputatul.

Legea prevede ca se elimina pensiile speciale pentru:

Parlamentari (indemnizație limită vârstă)
Judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)
Foștii Președinți ai României
Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
Judecătorii CCR (pensie de serviciu)
Membrii Curții de Conturi
Avocatul Poporului
Funcționarii publici parlamentari
Corpul diplomatic și consular
Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.