Calendar ortodox 19 septembrie. Ce prăznuiește Biserica sâmbătă

Potrivit calendarului ortodox, în fiecare an, pe data de 19 septembrie, sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont. Aceștia au trăit pe vremea împăratului Probus (276-282), care era un persecutor al creștinilor. Toți trei au murit în chinuri groaznice și și-au dat sufletul lui Dumnezeu.

Ce prăznuiește Biserica ortodoxă pe data de 19 septembrie?

Pe data de sâmbătă, 19 septembrie, sunt pomeniți sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an la data de 19 septembrie. Coleția Sinaxar la Sfinții zilei se găsește la Catedrala Mitropolitană din Iași. De asemenea, mai este o icoană la Mănăstirea Panahrantou, aflată în Megara, Grecia.

Cei trei sfinți au trăit pe vremea împăratului Probus, în anul 277. Acesta a fost un persecutor al creștinilor, iar când păgânii îl serbau pe zeul Apolo, Trofim și Savatie au refuzat să-i cinstească pe păgâni. Așadar, Savatie a fost dus în fața guvernatorului la Antiohia și a fost bătut crunt, iar mai apoi aruncat în temniță. Trofin a fost încălțat cu fier și dus la Synad, suferind în multe chinuri, iar ulterior a fost decapitat împreună cu Dorimedont. Cei trei au fost martirizați în anul Domnului 277.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.