Calendar ortodox vineri, 9 iulie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră în calendar. Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț

Calendar ortodox vineri, 9 iulie 2021. Creștinii prăznuiesc Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț.

Pe 9 iulie, la Mănăstirea Neamţ au loc slujbe ca în zi de hram şi procesiune cu icoana făcătoare de minuni.

Sfânta Icoană a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț este cea mai veche icoană din România și credincioșii din toată lumea știu că este făcătoare de minuni.

Sfânta Icoană a Maicii Domnului Îndrumătoarea a fost pictată în Lida și a fost dăruită de Împăratul Bizanțului Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului Alexandru cel Bun.

Sfânta Icoană a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț este protejată de o îmbrăcăminte metalică, ornată cu pietre prețioase.

Icoana a fost ascunsă în perioada 3 iunie 1821-28 octombrie 1822 în pădure pentru a fi apărată de turcii.

Minunile Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț

Multe minuni făcute prin această icoană au fost consemnate de părintele arhimandrit Ioanichie Bălan.

În anul 1847, duhovnicul mănăstirii a orbit și timp de șase ani a învățat să trăiască în întuneric. În al șaptelea an de rugăciune în fața icoanei, monahul a început să vadă chiar mai bine decât înainte.

„Într-o vreme, făcându-se această litanie cu sfânta icoană în jurul mănăstirii (precum am arătat în minunea cea dintâi), când o aducea în biserică, s-a smuls sfânta icoană din mâinile norodului și răpindu-se s-a dus însăși la văzduh, și a stat deasupra amvonului.Și de acolo mergând spre ușile împărătești, a intrat în altar și, înconjurând altarul, a ieșit pe ușile celelalte și s-a așezat la al său loc, acolo unde pururea stă. Știut să fie și aceasta, cum că îngerii cei ce sunt pe lângă Născătoarea de Dumnezeu și îi slujesc ei, i-au purtat prin văzduh icoana ei. Aceasta s-a întâmplat pe vremea domniei lui Ștefan Gheorghiță al Moldovei (1655).[…] (Arhimandrit Ioanichie Bălan, Sfintele icoane făcătoare de minuni din România, Editura Episcopiei Romanului 2003, pp. 34-36)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.