Ce se va intampla cu alocatiile, in urmatoarele 3 luni de zile

Distribuie pe

Alocaţii de stat pentru copii 2022. Valoare, acte necesare şi când intră pe card. Alocaţia a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani, începând cu luna ianuarie 2022. De asemenea, alocaţia de stat a crescut la 243 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani, dar şi după această vârstă pentru tinerii care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Alocaţia de stat nu va mai suferi modificări pe parcursul acestui an, însă OUG 126/2021 stabileşte că alocaţia copiilor va fi indexată din oficiu, începând cu ianuarie 2023, cu rata medie anuală a inflaţiei comunicata de INS.

Guvernul a aprobat majorarea alocațiilor copiilor, a pensiilor, dar şi acordarea unei indemnizaţii suplimentare persoanelor cu handicap. Măsurile au intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Alocaţia zilnică de hrană a fost majorată, în funcţie de vârsta minorului. Dar au crescut şi sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie socială, la fel şi alocaţiile minorilor cu dizabilităţi. 

Alocaţii de stat pentru copii 2022. Valoare, acte necesare şi când intră pe card

Începând din ianuarie 2022, cuantumul alocaţiei pentru copii este următorul:

a) 600 lei (începând cu 1 ianuarie 2022), pentru copiii cu vârsta între 0 – 2 ani/respectiv, până la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 243 lei (începând cu 1 ianuarie 2022), pentru copilul care a depăşit vârsta de 2 ani, până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Data la care alocaţia copiilor intră alocaţia pe card poate să varieze în anumite situaţii.

Plata alocaţiei de stat pentru copii se realizează prin mandat poştal sau transfer bancar în cont curent personal sau cont de card. Legal nu este stabilită o dată pentru intrarea alocaţiilor pe cardul părinţilor, însă, de obicei, banii intră pe data de 8, pentru luna anterioară. Dacă data de 8 cade în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont vinerea sau lunea.

Copiii născuţi în străinătate primesc alocaţie

În cazul copiilor născuţi în străinătate, părinţii trebuie să depună un dosar pentru alocaţie la primăria localităţii pe a căror raza teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa, dupa caz, reprezentanţii legali ai copiilor.

Ce acte sunt necesare pentru dosarul de alocatie:

 • Cerere pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii semnată de catre reprezentantul legal al copilului;
 • Documente justificative: copia certificatului de naştere al copilului (transcris dacă este cazul) şi al actului de identitate al reprezentantului legal, documentele din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal şi documente justificative, care să ateste faptul că minorul a benficiat / nu a beneficiat în spaţiul UE de prestaţii sociale. 

Daca se doreşte efectuarea plăţii beneficiului social într-un cont bancar se ataşează un extras de cont al reprezentantului legal. 

Plata dreptului la beneficii familiale în România, se va acorda în funcţie de situaţia în care se găsesc membrii familiei şi ţinând cont de regulile de prioritate prevăzute de Regulamentul European CE nr. 883/2004.

Schimbare adresă alocaţie copil

În cazul în care familia se mută şi adresa se schimbă, iar părinţii vor să primească alocaţia prin poştă, aceştia trebuie să meargă la Direcţia muncii, birou sau compartiment „Alocaţii copii” şi să aibă asupra lor o copie după cartea de identitate cu noua adresă.

Acte necesare pentru alocaţia de stat pentru copii

 •  cerere tip;
 • copie CI/BI parinti – 1 copie xerox pentru mama si 1 copie xerox pentru tata;
 • copie si original – certificat de nastere copil;
 • copie si original –  livret de familie- actualizat ( se trece copilul in livretul de familie la Oficiul de Stare Civila;
 • copie hotarare de incredintare, daca este cazul;
 • copie hotarare de adoptie, daca este cazul;
 • copie acte resedinta, in cazul in care unul dintre parinti sau ambii are/au resedinta intr-una dintre tarile U.E;
 • extras de cont pe numele titularului, daca alocatia se va vira intr-un cont bancar

Atenţie! Dosarul pentru alocaţie trebuie depus în termen de 30 de zile de la data naşterii copilului.  

Când se suspendă alocaţia de stat

Sistarea alocaţiei de stat se produce în următoarele situaţii:

 •  dacă timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a încasat drepturile cu titlu de alocaţie de stat. 
 • dacă un elev acumulează într-un semestru între 10 şi 19 absenţe nemotivate, alocaţia pentru susţinerea familiei scade cu 20%. Dacă lipseşte 20 de ore de la şcoală, suma se înjumătăţeşte. Iar dacă numărul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept.

Recuperare alocaţie copil neridicată: reluarea în plată, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe bază de cerere scrisă întocmită de reprezentantul legal al copilului, care se înregistreaza la agenţia teritorială. 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.