Brazii din fața Palatului Culturii, tăiați pe motiv că erau plantați de comuniști spune Chirica !

Mai mulți brazi din parcul ce se află în fața Palatului Culturii din Iași au fost tăiați de echipe de muncitori din cadrul primăriei, fără ca reprezentanții municipalității să ofere cetățenilor explicații înainte de îndepărtarea arborilor.

După ce ieșenii au început să critice măsura pe pagina de Facebook a primăriei, reprezentanții municipalității au explicat faptul că măsura face parte dintr-un proiect de reamenajare a pieței respective, care presupune îndepărtarea vegetației îmbătrânite, dezordonate și inestetice, montarea unor rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale și vegetale, redesenarea și modernizarea aleilor pietonale.

Primăria Iași îi mai informează pe locuitorii orașului că planul de de reamenajare a pieței a ținut cont de părerea istoricilor, arhitecților peisagiști și cea a reprezentanților conducerii Complexului Muzeului Național ”Moldova” și că acesta are scopul de a mări vizibilitatea Palatului Culturii.

În altă ordine de idei, reprezentanții primăriei mai spun că lucrările efectuate în aceste zile reprezintă doar o amenajare temporară a pieței, pregătindu-se astfel întâlnirea Papei Francisc cu zecile de mii de credincioși la Iași, ce va avea loc pe 1 iunie.

În aceeași postare Primăria Iași reușește să mai ofere o explicație aberantă, fiind, probabil, primii din țară care vorbesc despre peisagistică… ideologică.

“Este important de știut că majoritatea arborilor îndepărtați erau bătrâni și deteriorați, fiind plantați în anii ’70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puțin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de „păduri” urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea națională. “, se arata intr-o postare de pe pagina primariei.

Ieșenii au criticat pe Facebook decizia primariei, oamenii afirmând ca brazii tăiați erau sănătoși și că puteau fi integrați în noul proiect de reamenajare a pieței.

“Copacii taiati erau sanatosi! In cel mai poluat oras din tara copacii se taie, se fac numai cladiri, nu am vazut un parc nou inaugurat iar spatiile verzi sunt inlocuite de blocuri! Puteti sa explicati cat vreti, realitatea e alta: numai betoane, praf si poluare si toata lumea inghesuita in parcul copou!”, spune Anca D.

“Domnule, chiar ne crezi prosti? Brazii erau sanatosi, era ordine si curatenie cat de cat. Mai bine sa ne spui cine trebuie sa ia comision la aceasta lucrare”, afirma Sergiu L. “Mai aveti pretentii sa vi se vorbeasca frumos, dar faceti numai tampenii!! La fel ati facut si cu teii…. Ucigasi, asta sunteti”, scrie George B.

În urmă cu câțiva ani, Primăria Iași a tăiat peste 100 de tei pe bulevardul Ștefan cel Mare și a plantat în locul lor salcami japonezi. În urma protestelor societății civile, municipalitatea a decis să replanteze tei, pe care i-a adus din Italia.

După cum a anunțat public, în cadrul campaniei de curățenie de primăvară, Primăria Municipiului Iași a demarat și un…

Publicată de Primăria Municipiului Iași pe Sâmbătă, 16 martie 2019
Facebook Comments
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.