Doliu in cinematografia internationala. A incetat din viata marele Jean-Paul Belmondo

Lumea artistica este in doliu. A murit Jean-Paul Belmondo, monstru sacru al cinematografiei franceze. Actorul avea 88 de ani
Actorul Jean-Paul Belmondo a murit luni, in locuinta sa din Paris. Anuntul a fost facut de avocatul acestuia pentru AFP.

„Era foarte obosit de ceva vreme. S-a dus linistit”, a precizat avocatul sau, Michel Godest.

Cel care era supranumit Bébel a jucat in mai bine de 80 de filme si a lasat in urma lui roluri memorabile: ca tanar delincvent in „A bout de souffle” ( „Cu sufletul la gura”) sau atarnand de un elicopter deasupra Venetiei in ”Le guignolo” („Mascariciul”). Actorul Jean-Paul Belmondo, monstru sacru al cinematografiei franceze, a murit luni, in locuinta sa din Paris, a anuntat avocatul acestuia pentru AFP. Actorul francez avea 88 de ani.

„Era foarte obosit de ceva vreme. S-a dus linistit”, a precizat avocatul sau, Michel Godest.

Cel care era supranumit Bébel a jucat in mai bine de 80 de filme si a lasat in urma lui roluri memorabile: ca tanar delincvent in „A bout de souffle” ( „Cu sufletul la gura”) sau atarnand de un elicopter deasupra Venetiei in ”Le guignolo” („Mascariciul”).
In ultimii ani, dupa ce a suferit un AVC in 2001, sanatatea lui a fost in centrul atentiei, relateaza Le Figaro, preluat de News.ro. Dupa o lunga convalescenta, a reusit sa se recupereze. In septembrie 2019 insa, a suferit o ”cadere urata”, iar o luna mai tarziu el a fost prezent la ceremonia Gants d’or la Bruxelles in scaun cu rotile.

Belmondo, un clasic al Noului Val Francez, care a colaborat cu regizori precum Jean-Luc Godard si Phillippe de Broca, a devenit celebru cu filmul ”Cu sufletul la gura / A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, din 1960.

Sinonim al expresiei ”French cool”, este cunoscut si pentru rolurile din filmele franceze cu gangsteri, precum ”Classe tous risques” (1960), de Claude Sautet, si ”Borsalino” (1970), de Jacques Deray.

Printre titlurile sonore din filmografia starului francez, care alegea de multe ori sa interpreteze el insusi scene care ar fi presupus dublajul unui cascador, se afla pelicule precum ”Panica in oras/ Peur sur la ville” (1975), de Henri Verneuil si doua filme regizate de celebrul Claude Lelouch – romanta in stil hollywoodian ”Un barbat care imi place/ Un homme qui me plait” (1969) si drama ”Viata unui copil rasfatat/ Itinéraire d’un enfant gaté” (1988).

Belmondo a jucat si rolul unui membru al Legiunii Franceze intr-un film din seria ”James Bond”, thrillerul ”Casino Royale” din 1967.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.