Una dintre cele mai bune rețete : Mucenici cu miere şi nucă delicioşi

Creştinii prăznuiesc pe 9 martie Mucenicii sau sărbătoarea celor 40 de sfinţi, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

REŢETĂ MUCENICI. Ingrediente: făină 1kg ,drojdie 40g, lapte 500ml ,nuci 200g ,zahăr tos 200g ,ulei 50ml ,sare un vârf de cuţit

REŢETĂ MUCENICI. Sirop: zahăr 500g ,apa 1 l ,miere 3 linguri ,scorţişoară 1 linguriţă

Mod de preparare:

REŢETĂ MUCENICI. Cerneţi făina într-un castron. În mijlocul ei faceţi o adâncitură în care puneţi drojdia dizolvată în puţin lapte amestecat cu 1 lingură zahăr.

Lăsaţi vasul la loc cald până când maiaua îşi dublează volumul. Adăugaţi apoi în vas restul de lapte încălzit, treptat, amestecând mereu compoziţia cu o lingură de lemn.

Adăugaţi treptat uleiul călduţ şi sarea şi începeţi şi frământaţi aluatul 15 – 20 de minute. Lăsaţi-l să dospească cel puţin 45 de minute, apoi formaţi din el colăcei în forma cifrei 8.

Puneţi-i într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, ţineţi tava în loc cald, ca să crească bine colăceii apoi coaceţi-i la foc potrivit, în cuptorul încălzit dinainte. Fierbeţi din apă şi zahăr un sirop mai gros în care adăugaţi şi scorţişoara.

Amestecaţi nucile cu zahărul tos. Luați colacii calzi, înmuiați-i pentru 1 secundă în apă fierbinte şi apoi puneţi-i într-o tavă mai înaltă. Turnaţi peste ei siropul în care aţi amestecat şi mierea şi presăraţi-i cu nucă.

Cand scoatem mucenicii din cuptor ii trecem repede prin sirop si ii aliniem pe platouri, sa se raceasca. Dupa ce s-au racorit, incalzim putin mierea, doar cat sa devina lichida. Ungem fiecare sfintisor cu miere si il presaram din belsug cu nuca macinata, apoi scuturam surplusul si il punem pe platou. Dupa ce au fost garnisiti cu nuca, mucenicii se pot cladi unii peste altii pana la servire. Pregatiti din aluat cu faina oparita, vor fi mai pufosi si se vor pastra proaspeti pana la cinci zile. Sunt savurosi serviti cu lapte ori ceai de tei, dar pot fi o minunata companie si la un pahar cu vin alb dulce.

Facebook Comments
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.