USR, semnal de alarmă: Guvernul a adoptat OUG pentru ca pensiile private să ajungă la… stat

Uniunea Salvaţi România a anunţat că, joi, în secret, Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care pensiile private vor ajunge să fie administrate de stat.

„Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Cabinetul Dăncilă joi, în secret, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte acte normative dezastruoase pentru economie şi pentru români, este dovada că PSD şi ALDE se pregătesc pentru situaţia în care toţi administratorii se vor retrage şi reprezintă un nou pas în direcţia naţionalizării pensiilor private. Uniunea Salvaţi România condamnă ferm modul în care Guvernul României acţionează în domeniul pensiilor private obligatorii, deşi este vorba de 7,25 milioane de români care contribuie şi de peste 11 miliarde de euro fonduri acumulate”, transmite USR într-un comunicat remis redacţiei.

În acest context, deputatul Cristian Seidler afirmă că „pensiile administrate privat vor ajunge administrate… de stat”.

„Guvernul Dăncilă urmează să scoată de pe piaţă toţi administratorii privaţi din Pilonul II de pensii şi să pună statul să ne administreze fondurile acumulate. Acesta e un efect intenţionat al OUG 114/2018. Ştiţi vreun exemplu de bună administrare a fondurilor private de către stat, în România, în ultimii 30 de ani? Ulterior, nimic nu va împiedica Guvernul să dea o nouă ordonanţă prin care toate activele din Pilonul II să fie transferate la Pilonul I şi, astfel, să se piardă definitiv”, a declarat Seidler.

Potrivit USR, OUG adoptată de Guvernul Dăncilă dă dreptul unei instituţii publice – Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, controlat de Autoritatea de Supraveghere Financiară – să preia administrarea activelor acumulate în conturile individuale de pensii private din Pilonul II.

Actul normativ a fost adoptat fără dezbatere publică şi fără ca măcar să fie trecut pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

„Deşi instituţiilor private li se impun condiţii drastice referitoare la capitalizare, motiv pentru care se vor retrage de pe piaţa din România, nu aceleaşi standarde se vor aplica instituţiei publice care va efectua, teoretic, buna administrare a banilor noştri. Care e contribuţia ALDE la această decizie? Se lăudau că susţin Pilonul II de pensii, dar sunt complici, ca de fiecare dată, cu PSD”, a mai precizat Seidler.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.