Vaccinarea profesorilor nu condiționează discuția despre deschiderea școlilor, dar e un factor important în discuție.

Deschiderea lor pe 8 februarie e foarte importantă!

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat că vaccinarea profesorilor nu condiționează discuția despre redeschiderea școlilor, dar reprezintă un factor important în această discuție, care va pune laolaltă realitățile din domeniul educației cu cele din sectorul sanitar.

„Deschiderea școlilor la data de 8 februarie este foarte importantă nu numai pentru revenirea la normalitate, dar este foarte importantă pentru recuperarea pierderilor care au fost suferite pe parcursul acestei perioade din cauza sistemului de predare online, care generează pierderi structurale alături de cele conjuncturale”, a subliniat demnitarul, joi, în direct pe B1 TV.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, despre redeschiderea școlilor, în direct pe B1 TV

Întrebat de ce doar circa jumătate dintre cadrele didactice s-au arătat dispuse să se vaccineze împotriva COVID-19, ministrul Educației a precizat că „termenul pentru raportarea privind disponibilitatea la vaccinare este vineri, 15 ianuarie, orele 16”.

„Ceea ce prezentați dumneavoastră este o rapotare parțială pe care am făcut-o publică la nivelul zilei de ieri. Aproape 50% din personalul din învățământul preuniversitar are disponibilitate de vaccinare și peste 60% din universitar. La aceste date, deja se adaugă răspunsurile pe care le-am primit în cursul zilei de astăzi și se vor adăuga cele pe care le primim în cursul zilei de mâine. Deci sunt date intermediare, raportări parțiale”, a explicat Sorin Cîmpeanu, care va participa joi la discuția de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

Demnitarul a subliniat că „fiecare cadru didactic din sistemul de învățământ care se va vaccina va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus cât de mică”.

„De aceea, este important numărul celor care se vaccinează pentru a putea stabili dozele de vaccin necesare vaccinării cu prioritate a personalului din învățământ, o prioritate conformă cu ceea ce societatea afirmă că înseamnă educația, care stă la baza tuturor lucrurilor. Nu este un factor care condiționează discuția despre deschiderea școlilor, dar este un factor important în discuția despre deschiderea școlilor”, mai spune Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că autoritățile iau în calcul orice scenariu va rezulta din discuția în care se vor pune laolaltă realitățile din educație cu realitățile din domeniul sanitar.

„Ceea ce va sta la baza acestei discuții, în care se vor pune laolaltă realitățile din educație cu realitățile din domeniul sanitar, fâșia între dreptul fundamental la educație și dreptul fundamental la sănătate este foarte îngustă. De aceea, este nevoie de competență și responsabilitate. Asta se va discuta, dar, repet, vaccinarea nu condiționează momentul și scenariul deschiderii școlilor. Luăm în calcul orice scenariu va rezulta din această discuție, fie că vorbim de scenariul deschiderii prioritare pe zone cu rată de infectare mai scăzută, fie că vorbim de scenariul în care vom da prioritate grădinițelor și învățământului primar sau vom da prioritate elevilor din clasa a VIII-a și a XII-a, care au examene naționale, sau de alt scenariu, sau de o combinație între ele. Acesta trebuie să fie responsabil și în interesul elevilor”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.