Oana Cuzino are aproape 50 de ani și trebuie să recunoaștem că e impecabilă, dar să vezi cum arată fiica ei

Atentă până la obsesie cu sănătatea și cu silueta ei, Oana Cuzino, medic geriatru de profesie, ne-a explicat ce trebuie să facem pentru a trece peste sărbători fără a nu pune la încercare ficatul și pancreasul și fără a ne certa cu cântarul. Lecțiile predate nouă sunt aplicate și de ea, și de fiica sa, Naomi, care azi, la 18 ani, e atentă ce mănâncă și iubește sportul.

Ce și câte mănânci de sărbători?
Oana Cuzino: În general, dar și de sărbători, încercați să păstrați un echilibru. Până la urmă, sărbătorile nu constau în mâncare, în ziua de azi. Într-adevăr, în trecut, când oamenii se confruntau cu mari lipsuri, masa era un prilej de socializare în jurul unor alimente speciale și mai greu de găsit. Azi, când putem să ne bucurăm de carne și produse din carne, dulciuri și bunătăți în fiecare zi, cred că ar trebui să nu schimbăm puțin optica și chiar dacă avem pe masă bucatele tradiționale, că așa e dat, să fim foarte cumpătați.

– Cu ce ​​înlocuiești mâncărurile tradiționale grele? Cauți variante mai light și mai sănătoase?
– Variantele “light” depind de noi înșine, putem foarte bine să nu ne înecăm în grăsimea de la friptură, sau în smântână, sarmale, să nu abuzăm de făină, zahăr și sare. Să nu combinăm grăsimile cu alcoolul – situație care pune în pericol vezicula biliară și pancreasul! Pe lângă felurile tradiționale, recomand să adoptăm o dietă bogată în fibre și alimente cât mai proaspete, cum ar fi: frunze, ierburi, salate, condimente proaspete, ceapă, rădăcinoase, morcovi, țelină, sfeclă.

După abuzurile alimentare de sărbători este indicată detoxifierea, care poate fi potențată de exerciții fizice, de plimbări, de contact cu natura, de somn și relaxare, masaj și diverse proceduri corporale, de saună, dar și exerciții de respirație. Pe lângă o oxigenare bună, acestea asigură și o detoxifiere mentală, în condițiile stresului în care trăim.

– Crescând cu o mamă medic și pasionată de alimentația sănătoasă, Naomi, fiica ta, ți-a copiat comportamentul?

– Da, este atentă la absolut orice mănâncă. Este conștientă de importanța acestui aspect, iubește sportul și mișcarea de orice fel.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *